
Czekolada - wyjątkowy afrodyzjak
Spośród wszystkich afrodyzjaków świata najsłodszym jest czekolada. Najlepiej sprawdza się gorzka – oprócz pozytywnego wpływu na nastrój, dostarcza dużo energii, choć działanie to utrzymuje się bardzo krótko, bo zaledwie około 5 minut.
Za sprawą zawartych w czekoladzie takich substancji chemicznych jak: teobromina, kofeina, fenyloetyloamina, skutecznie wzmaga ona aktywność seksualną. Dzięki wymienionym składnikom organizm otrzymuje też potężną dawkę energetyczną, co pozytywnie wpływa na układ nerwowy - wzrasta stężenie neuroprzekaźników w mózgu. Czekolada wraz ze swoimi naturalnymi właściwościami pobudzającymi doskonale współgra z innymi afrodyzjakami - chociażby czerwonym winem. Takie połączenie smaków może wzmocnić efekt pobudzenia i odprężenia organizmu.
Czekolada a działanie układu płciowego
Określenie czekolady idealnym, naturalnym afrodyzjakiem nie wzięło się znikąd. Wszystko za sprawą związków, które zawiera. Po pierwsze, teobromina – pobudza niczym kofeina. Po drugie – niemałe ilości fenyloetyloaminy, odpowiadającej za właściwości zmysłowe. Do tego PEA, którą niekiedy porównuje się wręcz do silnie uzależniającej amfetaminy, a jej działanie skutkuje uczuciem podniecenia i pożądania i zwiększonej produkcji dopaminy. Co więcej, za sprawą spożycia tej magicznej słodkości, obserwuje się wzmożone wydzielanie serotoniny (ze względu na obecność kofeiny, która wpływa pobudzająco na organizm). Flawonole z kolei działają rozluźniająco na organizm, co jest silnie powiązane z biotechnologią. Wszystkie wspomniane wyżej związki bezpośrednio lub pośrednio korzystnie wpływają na aktywność seksualną. Rozsądne dawki czekolady poprawiają też ogólne samopoczucie. Nic więc dziwnego, że tak chętnie sięgamy po ten słodycz, nawet jeżeli nie rozumiemy wszystkich tych mechanizmów.
Czekolada - przeciwwskazania
Czy zatem spożycie czekolady posiada tylko i wyłącznie szereg zalet? Czy w żaden sposób nie może zaszkodzić zdrowiu? Otóż istnieją pewne przeciwwskazania, do jej spożycia. Niektórzy powinni z niej zupełnie zrezygnować. Czekolady nie jest poleca się osobom z kamicą nerkową oraz chorobą refluksową przełyku. Ponadto spożywanie czekolady jest wysoce niewskazane dla osób na co dzień stosujących leki z inhibitorami MAO. Połączenie czekolady z tymi związkami, może doprowadzić do wystąpienia niepożądanych dla zdrowia skutków. Co więcej, oczywistymi przeciwwskazaniami do jedzenia tej słodkości są nadwaga (z powodu wysokiej kaloryczności oraz zawartości cukru w produkcie) oraz uczulenie na nią.