Jak dieta może wpływać na potencję?

Zaburzenia erekcji są coraz poważniejszym problemem. Także nasi rodacy nie mogą więc utrzymywać, że problem ten ich nie dotyczy. Wśród osób borykających się z nim dominują mężczyźni, którzy ukończyli już pięćdziesiąty rok życia. Potencja może jednak szwankować za sprawą innych poważnych chorób, z jakimi zmagają się mężczyźni.

Termin impotencja jest stosowany przede wszystkim na określenie nieprawidłowości, z jakimi mamy do czynienia, chcąc osiągnąć satysfakcję ze stosunku seksualnego. Tu na pierwszy plan wydaje się wysuwać choroba naczyniowa, wśród przyczyn problemów z potencją wymienia się jednak również niewłaściwe nawyki żywieniowe oraz otyłość. Jeśli więc problemy te są coraz wyraźniejsze, a trudno ustalić ich konkretną przyczynę najlepszym rozwiązaniem wydaje się zmiana diety.

Czego nie jeść?

Istnieje spora grupa produktów, których spożywanie może mieć wyjątkowo niekorzystny wpływ na nasze pożycie seksualne. Tu warto wspomnieć między innymi o produktach wysoko przetworzonych, czerwonym mięsie oraz o produktach tłustych. Są one smaczne, ich jedzenie prowadzi jednak do tak zwanego stresu oksydacyjnego związanego z obecnością w dużych ilościach tak zwanych wolnych rodników. Tu zresztą pojawia się problem. Rezygnacja z produktów wysoko przetworzonych może okazać się niewystarczająca, warto więc do codziennego menu wprowadzić także te produkty, o których wiadomo, że pozwalają na skuteczną walkę z wolnymi rodnikami. Powinno się dbać zarówno o posiłki bogate w antyoksydanty, jak i o te, w których składzie w dużych ilościach znajduje się błonnik. Przyjmowanie dużej ilości tłuszczów zwierzęcych nie jest dopuszczalne, nic jednak nie stoi na przeszkodzie temu, aby zwiększyć spożycie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w jakie bogate są choćby ryby i oliwa z oliwek. Niekorzystne dla potencji mogą być też produkty zbożowe, w tym zwłaszcza białe pieczywo, drobne kasze oraz makaron z białej mąki.

Co jeść?

Jeśli zależy nam na specjalnej diecie na potencję, w pierwszej kolejności należy skoncentrować się na tym, aby była ona bogata zarówno w witaminy, jak i w związki mineralne. Tu na szczególną uwagę zasługują bogate w witaminę C warzywa i owoce, warto więc pamiętać, że na potencję korzystnie wpływa między innymi: biała i czerwona kapusta, jarmuż, czosnek, kalafior, cytryna, pomarańcza, maliny, truskawki oraz kiwi. Cennym wsparciem mogą okazać się również produkty z dużą zawartością beta-karotenu. W tym kontekście szczególnie wartościowy jest zielony groszek i por, przyda się nam jednak również marchew, morele, śliwki oraz brzoskwinie.